Kom igang med: billede til 3D print

Der findes en sjov lille hjemmeside der tillader dig at uploade et helt almindeligt billede, og derefter konvertere det til en .STL fil. Billedet er et såkaldt lithophan og er et 3 dimensionalt billede med flere niveauer og dybder. Det første gang jeg selv prøvede at lave et billede til 3D print, og jeg er faktisk rigtig imponeret over resultatet! 😀 

 

 

Edit 28/12/2017: Lithophane bliver mere og mere udbredt, jeg faldt over denne video, som du også burde tjekke ud https://www.youtube.com/watch?v=y63sVpeViX

Lithophan

Tilbage i 1800 tallet blev lithophan billederne opfundet. Billederne minder meget om en gravering for at skabe dybde og niveauer. Der findes mange eksempler på billederne og de ses aller bedst når de oplyses med noget baggrunds belysning. I gamle dage var det dyrt at få lavet disse billeder, men med alt den nye teknologi *Hoost* vores 3D printere så kan vi altså sidde her hjemme nu og lave et billede om til noget vi kan printe.

 

Billede til 3D print

Så inden jeg gik i gang med det her projekt, der var jeg lidt skeptisk. Jeg var i tvivl om min printer overhoved havde den præcision og opløsning der skulle til, for at det her ville lykkedes. Et eller andet skulle den nok spytte ud, men hvor pænt det blev anede jeg ikke, men der var jo ikke andet for en bare og prøve.

Der findes faktisk flere forskellige måder at konvertere et billede til en model, men mange af metoderne andvender eksterne programmer, og det var jeg ikke interesseret i. Det skulle bare være hurtig og nemt, og her fandt jeg så denne hjemmeside. Siden hedder noget så charmerende som 3dp.rocks/lithophane, men en hurtig google søgning på image to lithophane og du er der 😀

 

Image to lithophane

 

Siden er faktisk ret vild. Først uploader du dit billede og så går siden igang med at konvertere det til noget vi kan bruge. Som standard laver den bare en flad model, men som du kan se er der flere forskellige former at vælge imellem, og siden vikler bare dit billede omkring. Oppe under settings kan du også pille ved noget, men jeg lod det bare være som det er. Herefter er der ikke andet for end at downloade din model og smide over i din slicer.

 

Slicer indstillinger

Jeg bruger Cura 2.3.1 som slicer og er ikke bekendt med indstillingerne på andre slicere, så her må du prøve dig frem. Jeg fandt frem til sådan okay indstilling som jeg gemte som ny profil der hedder “Lithophane – PLA” Jeg er sikker på hvis jeg tweakede lidt mere i indstillingerne, at jeg også kunne få nogle bedre resultater, men her er hvad jeg endte ud i:

 • Materialet er PLA, først brugte jeg Fillamentums Traffic Purple og bagefter prøvede jeg Fillamentums Crystal Clear Iceland Blue
 • Layer height: 0,2mm
 • Wall thickness: 0,6mm
 • Top thickness: 0,8mm
 • Infill: 100%
 • Nozzle: 210 grader
 • Bed: 60 grader med en fiberplade på
 • Print speed: 40
 • Printet med skirt

Hvis det er, så tjek også den her Instructables ud, den fandt jeg selvfølgelig først efter jeg selv have eksperimenteret 🙂 Men han fortæller også lidt om nogle print indstillinger i Cura. Husk på, hvis du ny indenfor 3D og ikke forstår alle begreberne, så tjek lige 3D Ordbogen ud også.

 

Mine “billeder”

Så mit første forsøg var med den lilla PLA og det blev faktisk okay 🙂 Lige umiddelbart ser det ikke ud af meget, men det faktisk mig, i en stribet bluse der står med min hund. Jeg er ret tydelig og se, også teksten ned af mine bukser. Hunden skal du dog se bedre efter, men især hans pote op af hegnet kan ses og endda også hans øre.

 

 

Det som jeg var lidt irriteret over med mit første forsøg her, var at baggrunds lys ikke kan lyse igennem. Printet blev faktisk rigtig godt, men det ikke et rigtig lithophan før man kan lyse igennem det 😀 Så i mit andet forsøg på at lave et billede til 3D valgte jeg mit clear blue PLA filament, da det er meget mere transparent.

 

 

Selvom lyset reflektere igennem printet, så blev jeg aldrig helt tilfreds med det her print. Jo jov.. du kan da se hvad det forstiller, men kvaliteten er ikke helt skarp.

Jeg er dog lidt imponeret over hvordan hornet fra pladespilleren blev og at man faktisk kan se ledningen fra hans headset.

Alt i alt, så var det rigtig sjovt at prøve og lave et billede til 3D men jeg må nok indse, at opløsningen på gamle Berta bare ikke er høj nok. Jeg arbejder selvfølgelig på at forbedre hende, men det tager bare lang tid.

Skal du selv i gang med at lave lithophan billeder så vil jeg anbefale at prøve en hvid eller lys PLA, for at få noget lys igennem. Tak fordi du valgte at læse med, lad mig endelig høre om dine egne erfaringer i kommentarfeltet under 🙂

 

 

2 Replies to “Kom igang med: billede til 3D print”

 1. Pingback: 3D Ordbogen - 100Bit
 2. Pingback: 3D Printet Lithophane Lampe - 100Bit

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *