DM i skills 2017 – Kamera i CNC-maskinen

DM i skills 2017 løber af stablen den 26-28. januar i år i Gigantium i Aalborg. Jeg var oppe og hjælpe til da maskinsnedkerne skulle have monteret et kamera i deres CNC maskine, så tilskuerne kan se borehovedet skærer og fræse inde i den store maskine. Jeg har før monteret kameraer mærkelige steder, blandt andet en ko stald, men en CNC maskine til 800,000kr.. jaa hehe den er ny!

DM i skills 2017

Afholdes hvert år i større byer rundt omkring i Danmark, og denne gang sker det i Aalborg. Her mødes mange af de forskellige håndværksfag vi har her i Danmark, og elever fra forskellige skoler, skal konkurrere imod hinanden og vise hvem der er bedst i netop deres fag. Fagene er mange, fra mekanikkere til tømrer og møbelsnedkere. Samtidig med de unge elever og lærlinge kæmper med at løse deres opgave bedst mulig, er der åbent for offentligheden. Her er det mulig at se de mange forskellige håndværksfag, arbejdet, alle maskinerne, og en snak med lærer og tekniskeskoler fra hele landet.

Maskinsnedkerne har en kæmpe stand der oppe, og i dagene under DM i skills skal eleverne bygge en vugge. I den forbindelse har snedkerforbundet stillet en masse lækre maskiner til rådighed, blandt andet Lille Bertha, en CNC maskine på små 5,5 tons. De dygtige snedkere skal bruge maskinen til at fræse en udsmykning ud i vuggen, og ilægge et andet stykke træ i udfræsningen. Snedkerforbundet ville gerne have at tilskuerne kan se maskinen arbejde og hvad der sker bag den store afskærmning, og i samarbejde med Nørre Aaby Radio & TV fik jeg lov til at komme med og hjælpe med at montere et kamera inde i bæstets indre.

CNC maskinen

Lille Bertha hedder faktisk Weeke Venture 114M, og kommer fra Tyskland. Udover at veje 5,5 ton og koste omkring 800,000 kr, så kan den skære og fræse i ca 3,5 X 1,2 m store emner. Maskinen har 2 værktøjsmagasiner, et inde ved selve fræserhovedet, og et for enden af bordet. Den har selvfølgelig også udsugning på, men også blæs, så den kan blæse smuld og spåner væk fra emnet. Maskinen arbejder faktisk meget ligesom min 3D printer, og i princippet er de meget ens. Den største forskel er at 3D printeren tilføjer materiale, og CNC maskinen fjerner materiale. Og så selvfølgelig prisen 🙂 Men de kører begge efter et koordinatsystem og efter XY og Z aksen. Det fede ved Bertha er, at den også har en såkaldt V akse. V aksen er, hvis borehoved fræser sidevejs ind i et emne, fx en låsekasse til en dør.

Ligesom dengang jeg lavede et kamera i en kostald, så det som tog mest tid, er at trække kabler, og denne gang var ingen undtagelse. Den store udfordring er, at maskinen jo flytter sig hele tiden, og vores kabel skal følge med uden at komme i klemme. Derfor valgte vi at trække BNC kablet og DC strøm til kameraet, samt et 240V kabel til lys igennem de eksisterende kabelkæder som er i maskinen. Kabelkæderne er de sorte kæder der buer, som du kan se på nogle af billederne. Det egentlig en stor fleksibel kabelbakke, som følger med maskinen, når den kører. Disse kæder var bare allerede fulde af ledninger, så det var ikke en nem sag at tilføje 3 mere, men det lykkedes.

Kameraet kan lige anes bag lyset. Det blev monteret med en diskret skrue inde i selve sugekassen.

Efter kameraet var monteret, var den sidste del at sætte sætte fjernsynet til. Ved siden af maskinen står et 55″ LG smart TV, hvor man kan følge med i maskinens arbejde. Det eneste som er lidt ærligt er, at kameraet er monteret på den her sugekasse. På denne maskine bevæger både sugekassen og fræserhovedet sig op og ned uafhængigt af hinanden. Derfor kan man kun se fræseren, når den fræser, men ikke når maskinen flytter sig, eller skifter jern. Fordi sugekassen kører op, når maskinen flytter sig. Vi kunne ikke rigtig gøre så meget ved det, men det vigtigste er man kan se maskinen fræse i træet.

Du kan læse mere om DM i skills 2017 her. Der sker som sagt i Gigantium og adressen er Willy Brandts Vej 31, 9220 Aalborg

Tak fordi du valgte at læse med, hvis du skal op og se DM i skills, så husk at tage forbi Bertha og se hende arbejde 🙂

Så mange ledninger 🙂

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *