Hjemmelavet 3D Printer: Del 1 – Ideen

Isometri af 3D printerI et års tid har jeg været fascineret af 3D og 3D printere. Jeg har fulgt tæt med ude på sidelinien om alt nyt indenfor 3D print. Det er snart et år siden, at jeg fik øjnene op for 3D printere. Jeg har fulgt udviklingen nøje og set hvordan priserne er faldet, og faldet. Desværre når man er på SU, så er det stadig mange penge at smide på en gang, på en printer som mest af alt bare er et stykke legetøj. Så i stedet for at købe en, begyndte jeg at studere teknologien bag. Det har taget mig godt og vel 6 måneder at sætte mig ind i tingene, og i januar tog jeg den endelige beslutning: Jeg vil bygge min egen 3D printer!  Følg med i denne serie og se hvordan det er gået med min 3D printer.

Min hjemmelavet 3D printer

Jeg har altid været utrolig glad for elektronik og mekanik. Jeg har dog aldrig læst noget indenfor faget. Alt hvad jeg ved, og kan, er selvlært. Det min hobby, og noget som jeg nyder at bruge tid på. I et halvt år brugte jeg flere timer på at researche 3D printer teknologi. Jeg fandt efterhånden ud af at der var et kæmpe community, som selv byggede deres egne printere og delte deres viden med resten af nettet. På det tidpunkt var det mest folk fra USA som uploade film på Youtube og skrev artikler og guides på nettet om deres printere og hvordan de virkede. Til sidst følte jeg mig så sikker og så rustet at jeg tænkte: “Det her kan jeg famne også” Hvad var det værste som kunne ske? Jeg begyndte at bruge meget tid på Ebay. Jeg søgte og søgte efter alt hvad jeg kunne bruge til at bygge min 3D printer med. Jeg tog ideer fra andre og fandt selv på noget. Til sidst var mit hoved så fyldt med ideer at jeg var nødt til at skrive det ned. Ikke nok med det, jeg var nødt til at have nogle tegninger. Jeg havde ingen egentlig slagplan, men hvis det her skulle lykkes, så måtte jeg ikke stille for mange krav til mig selv. Derfor satte jeg mig ned en aften og tegnede i Google Sketchup. Billederne her under har jeg selv tegnet, de hjalp mig med at få proportionerne på plads.

3D printer tegnet i SketchUp Isometri af 3D printer Sidebillede af 3D printer Bagfra af 3D Printer

Som du kan se på tegningerne så valgte jeg at bygge en cartesian 3D printer. Den type er en af de mest udbredte. Firmaer som Makerbot benytter sig også af den teknologi. Min heatbed (Den sorte plade på bunden af printeren) bevæger sig i Y aksen. Frem og tilbage under hotenden. Min hotend sidder fast på en “bro” over heatbedden. Denne “bro” bevæger sig op og ned ved hjælp af motorer og gevindstænger. Dette er min Z akse. Hotenden bevæger sig højre og venstre langs “broen” Dette er min X akse. Ved hjælp af disse tegninger fik jeg det generelle design på plads.

kravene til succes

Inden jeg gik i gang, måtte jeg have nogle mål. Jeg skulle sætte mig selv nogle krav. Til at starte med, skulle så meget som muligt være hjemmelavet. Jeg vil først selv prøve at løse problemet, inden jeg tyer til købte løsninger. Fx kunne jeg godt købe steppermotor couplers. Som forbinder motorakslen med gevind stængerne. Men jeg syntes nu min hjemmelavet løsning med strips og gummislanger fungerede meget bedre. Desuden sparede jeg omkring 70kr på couplers. Det bringer mig til mit andet krav. 3D printeren skulle være så billig som mulig. Jo jeg kunne godt hoppe på Ebay og købe alt elektronik i en samlet pakke, og købe et stel til en Prusa i3 printer og så bare skrue det hele sammen, men hvor sjovt har det været. Og hvor dyrt var det ikke blevet. Så kunne jeg ligeså godt købe et kit og samle. Derfor, da jeg fik muligheden for det, skilte jeg en kopimaskine og en plotter ad. Disse maskiner er guld værd, for en printer bygger som mig. Her fik jeg steppermotorer, kontakter, ledninger, akser, tandremme og meget mere. I de efterfølgende blog indlæg omkring printeren skal du holde øje med alt det genbrugs elektronik som jeg har brugt. Jeg ville have, at selve printeren kunne printe i både PLA og ABS plastic. Det betød at printpladen som jeg skulle printe på, skulle kunne varmes op til over 100 grader. Jeg ville have en printer med direct drive extruder / hotend. Jeg ville have en build volume på ca 20X20X20 cm. Med designet som printeren har nu, har jeg en build volume på ca 20X20 og 30 cm i højden. Så det mål har jeg opnået.

Da jeg havde tegningerne på plads, ideen på plads, og jeg vidste hvad jeg byggede efter. Så var det på tide at bestille de første ting fra Ebay. Med en plade krydsfiner fra Silvan, og lidt mekanik og aksler fra kopimaskinen, manglede jeg egentlig bare en masse småting. Som lineære kuglelejre, møtrikker med en krave på som jeg kunne montere til “broen” og holdere til akserne.

Ebay order list
Lille udpluk af mine køb

I alt endte jeg med at købe: 4 lineære kuglelejre med krave til montering på “broen”, 12 almindelige lineære kuglelejre der kan glide frem og tilbage på akserne, 2 GT2 tandremme (som jeg ikke fik brug for alligevel), 5 axial thrust kuglelejre (som jeg heller ikke fik brug for), 2 tin-bronze M8 møtrikker til at montere på “broen”, som gevindstængerne skal dreje sig igennem, 2 GT2 timing pulleys (Som jeg heller heller ikke fik brug for :D), 8 akseholdere (som fungere ad helveds til btw) 4 lineære kuglelejre med en lille platform på som jeg kan montere min heatbed på og sidst men ikke mindst, min heatet bed.

Den største ulempe ved at handle på Ebay, og især ting fra Kina, er ventetiden. I gennemsnit går der 4-6 uger før dine ting når frem. Jeg håber du nødt at læse denne blog, og jeg håber du vender tilbage igen når jeg har mere nyt om min printer. Hvis du har nogle spørgsmål, så skal du være velkommen til at skrive til mig under og så svare jeg tilbage så hurtigt som mulig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *