Hjemmelavet 3D Printer: Del 3 – Z aksen

ThumbnailProjektet har været længe undervejs, og ikke helt uden problemer. Denne gang handler det om Z aksen, som uden tvivl har været det mest bøvlede og sværeste at bygge! Z aksen er bygget om mindst 4 gange før jeg fandt det rette design der virkede. Nu er det løst og virker, læs med og se de problemer som jeg mødte undervejs 🙂

Indledning

Det hele på dette projekt er kørt perfekt (næsten) Fra ideen, tegningerne, elektronikken og Y aksen. Z aksen derimod, det var en helt anden ting at få bygget. Ikke nok med, at du har 2 motorer og 2 akseler, så har du også 2 gevindstænger, som skal sidde utrolig præcist, ellers kører det hele af sporet. Samtidig med det skal alle 4 lodrette elementer være parallelt med hinanden og stå 100% i vinkel. Det er efterhånden kun, mine hjemmelavet motor beslag (Som virker ganske udmærket) som jeg ikke har ændret ved.

1. forsøg med Z aksen

Dette var min oprindelige ide. Hullerne i den øverste overligger som holder stålakselerne fast er identiske med hullerne i bundpladen, der hvor motorene sidder. Jeg troede jeg kunne styre afstanden imellem de forskellige dele på den måde, så det hele sad parallelt. Det virkede også fint med aksellerene, men gevindstængerne kørte skævt. Det gjorde så kun den ene stang gad dreje, imens den anden bare sad fast. Det tog hårdt på den ene motor, og det endte i sidste ende med at jeg brændte en af mine stepper drivers af 😳 upss..

Efter nogle ombygninger og mindre indstillinger lykkedes det mig endelig at få Z aksen til at køre nogenlunde op og ned. Jeg havde dog stadig problemer med mine couplers mellem motorens akse og gevindstangen. Som en del af min oprindelige plan, ville jeg prøve først selv at løse problemet inden jeg valgte at købe mig ud af problemet. Derfor forsøgte jeg i første omgang med et stykke gummislange imellem de 2 dele. Det var noget lort. Lige meget hvor mange strips jeg prøvede at stramme med, hjalp det ikke noget. Gevindstængerne kørte skævt og motoren drejede bare rundt inde i gummislangen. Så prøvede jeg med et stykke akvariegummislange fra en gammel luftpumpe jeg havde til at ligge. Hullet i slangen var lige småt nok, så jeg var nødt til at varme det op med en lighter, for at klemme det ned over motoren. Derefter pressede jeg den større slange ned over og op i gevindstangen. Til sidst fik den en masse strips. Det blev lidt bedre, meeen nej..

Z akse motor

Jeg havde stadig problemer med de 2 stænger. De kørte skævt fra hinanden. Derfor skilte jeg det hele ad, og borede nogle større huller til den møtrik som stængerne kører i. Det gjorde, da jeg samlede det hele igen, kunne jeg justere placeringen af møtrikken, så den sad helt perfekt. Wupti, nu kunne den køre op og ned 🙂 Møtrikkerne som jeg bruger kan du se her på Ebay.

Der var dog stadig et problem, som kom igen og igen. Mine hjemmelavede motor couplers.. De var alt for upålidelige og virkede kun hver anden gang. Derfor måtte jeg gi mig, og købe nogle rigtige couplers. Jeg ender med at købe disse med diameter målene 5 og 8mm, og det virkede perfekt.

Mange forsøg senere lykkedes det endelig med Z aksen

Nu troede du sikkert, at det bare spillede det hele, men nej. Noget tid efter, hvor jeg får lavet og monteret X aksen, går det galt igen. Begge mine Z akse motorer kæmper med at få løftet den ekstra vægt fra ekstruderen op. Det skal lige siges at hele X akse “anordningen” nok vejer omkring 1 kg! med en motor til at flytte ekstruderen frem og tilbage, selve ekstruderen og dens motor, samt hotenden osv..

Problemet skyldes, som det måske kan anes på nogle af de ovenstående billeder. At mine gevindstænger og akseler ikke er på en lige linie igennem Z aksen. Så når stængerne prøver at skubbe X akslen op, sker der et “vrid” i hele X akse platformen, som “låser” mine lineære kuglelejre i Z aksen til deres akseler. Så jeg måtte bygge dele hele om, lave nye huller, og flytte alle mine stænger ind på en lige linie. Wupti karla, nu spiller det 😀

Coupler
Den nye motor coupler. Bemærk stålaksen er på lige linie med gevindstang og motor

Z aksen har været så kompleks og bøvlet at lave, at der var flere gange jeg overvejede at droppe det hele. Der var også flere gange, hvor jeg ikke gad se på den printer i flere uger! 😀 Men samtidig kunne jeg ikke give op, jeg skulle få det til at virke og det endte jo godt i sidste ende alligevel. Det var en kamp, men nu er det tid til sidste del, nemlig X aksen!

 

 

 

Z akse

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *