Windows 10 overvåger dig – Sådan slår du det fra

win 10 thumbnailWindows 10 er det nye. Windows 10 er fantastisk. Windows 10 er det bedste styresystem i lang tid. Og Windows 10 overvåger dig og din computer. Har du haft Win 10 længe eller har du lige fået det tvangsfodret ned på din maskine. Så skal du vide at Microsoft har ændret spillereglerne. Windows 10 kommer nemlig med en nasty overraskelse som Microsoft ikke fortæller dig om. De holder øje med dig. Læs med hvordan du får privat livet tilbage!

Windows 10’s lille hemmelighed

Der er ingen tvivl om at Windows 10 er et fantastisk styresystem. Jeg opdateret selv sidste sommer da det først var muligt og kører det på alle mine maskiner. Det er uden tvivl en kæmpe gevinst, især at tænke på det er gratis. Skulle du sidde og være en af de uheldige som fik Win 10 tvangsfodret, så fat mod. Ja gu fanden er det træls, men giv det en chance og se om du ikke ændre mening. Det er dog med forbehold at Windows 10 er det bedste. Microsoft har listet nogle små overraskelser med ned i Win 10 posen. Microsoft bruger nemlig Windows 10 til at overvåge dig. I denne artikel guider jeg dig igennem at få slået det hele fra. Det kan være en stor mundfuld. Men tag tingene step by step.

Bruger du ikke Win 10’s forudinstalleret apps som kalender, mail, Xbox live, Skype og Cortana så er gevinsten endnu større. Som standard “tillader” du nemlige disse apps at hente oplysninger på computeren, også selvom du måske ikke har givet tilladelse til det. Bruger du Cortana, Win 10’s personlige assistent. Lidt ligesom Siri på Iphone. Så burde du også overveje det en ekstra gang. Alt hvad du fortæller Cortana ryger direkte op i Microsofts servere. Og beder du Cortana om at finde nogle filer til dig. Ja, så det igen Microsofts servere det ryger ind på dine harddiske og finder de filer du skal bruge. Cortana er altså ikke et lokalt program på computeren, som søgebaren er. Cortana behandler alt den information som du giver den på Microsoft’s servere.


 

Fra Microsoft
“Hvorfor skal underleverandøre have adgang til dine personlige oplysninger?”

Microsoft er ret shady. Og du skal være vågen. De ting som vi gennemgår lige om lidt, kan nemlig være sat tilbage til før vi ændret dem. Ligeså snart du tænder din computer igen, og chancen er endnu større for at det kan ske næste gang der kommer en opdatering til Windows 10. Derfor bliver det lidt en kamp, at holde Microsoft i skak. Jeg anbefaler i hvert fald:

  1. Gennemgå denne guide en gang om måneden (ca). Tjek at alle de indstillinger du har slået fra, nu også er slået fra.
  2. Tjek altid dine indstillinger efter en Windows opdatering.
  3. Undlad at bruge Windows browseren Edge. Edge har nemlig en tendens til at “ignorere” dine privatlivs indstillinger på nogle punkter.
  4. Lad være med at bruge Cortana – Så du på den sikre side.
  5. Lad være med at bruge Windows 10’s præinstalleret apps. 

Personlige indstillinger

Lad os starte med det nemme. Slå det fra som du ikke bruger. Vi starter med Windows “Beskyttelse af personlige oplysninger”. Dette er brugt af præinstalleret apps og apps med tilknytning til Win 10. Men husk på hvad jeg sagde før. Pludselig er nogle af dine valg sat tilbage igen efter en opdatering. Du finder indstillingerne ved at trykke på din start knap > Indstillinger > Beskyttelse af personlige oplysninger. Til venstre er alle punkterne som du kan gå igennem. Umiddelbart skal du bare slå alt fra som du ikke bruger.

Generelt: Under dette punkt har jeg valgt at slå alt fra.

Placering: Placering af denne enhed? nej hvorfor det – Slået fra! Placeringsoverigt: klik Ryd og fjern eventuelle registreringer som skulle lægge.

Kamera: Slået fra

Mikrofon: Slået fra

Tale, håndskrift og indtastning: Igen, hvis du ikke bruger Cortana, så slå det fra. Bruger du Cortana, så genovervej det. Alt hvad du siger og gør ryger direkte ind på Microsoft’s server. Og hvem ved hvad der sker med det derfra? Klik “Stop med at lære mig at kende”

Kontooplysninger: Slået fra. Hvorfor skal I vide hvad jeg hedder og hvordan jeg ser ud. og hvad er “andre kontooplysninger”?

Kontakter: Slået fra

Kalender: Nope, Slået fra

Opkaldsoversigt: Slået fra

Mail: Slået fra

Beskeder: Nej tak, slået fra

Radioer: Slået fra

Andre enheder: “Synkroniser med enheder” har jeg slået fra, men “Brug enheder, der er tillid” til har jeg slået til.

Feedback og diagnosticering: “Hyppighed af feedback” har jeg sat til Aldrig og “Diagnosticerings- og brugsdata” har jeg sat til Standard

Baggrundsapps: Igen, hvis du ikke bruger nogle af dem så slå dem fra. Alle disse programmer lægger bare og kører i baggrunden, hele tiden! Slå dem fra og spar på strømmen og frigiv nogle ressourcer på din computer.

Det var den nemme det. Det var det som Microsoft gerne ville have vi skulle se, og røre. Det stopper bare ikke her desværre. Microsoft henter nemlig også oplysninger længere inde i systemet. Indstillinger som ikke er lige til at finde. Derfor skal vi bruge et lille program der hedder Spybot Anti-Beacon.

Spybot Anti-Beacon

Er et lille nifty program som hjælper os med at slå alt det fra, som Microsoft ikke vil have vi skal slå fra. Programmet er gratis, det virker og jeg bruger det selv og så er det uden spyware og andet malware. Du kan hente det her i version 1.5.0.35 her. Under indstalleringen er der et punkt du skal være særlig opmærksom på. Det kommer lige efter du har valgt hvilken placering du vil installere programmet på. Det hedder “Select Additional Tasks” Dobbelt tjek at “Refresh immunization after each system restart” er vinget af. Kan du huske tidligere jeg nævnte at Microsoft ligepludselig ændre nogle af dine indstillinger efter restart eller en opdatering. Refresh immunization scanner din computer og tjekker at alle indstillinger også er som VI har sat dem til. Før og EFTER restart. Når indstalleringen er færdig åbner du programmet. Husk at trykke JA når det spørger om programmet må foretage ændringer på computeren.

Når programmet åbner ser du 4 faner øverst. Det de 2 første som vi skal arbejde i. Protection og Optional. For mit vedkommende er 2% af computeren sikret mod Microsoft (1 ud af 53 punkter) og det er “Apps use advertising ID” som vi slog fra under “Generelt” tidligere. Tænk lige over det, 2% er hvad Microsoft selv lader dig slå fra sådan rimelig nemt. De resterende 98% skal vi nu bruge Spybot til at hjælpe os med.

Telementry Hosts: Er data sendt fra din computer til Microsoft. Det er data logs, crash reports, bugs, og en masse andre ting om “helbredet” på din computer. Microsoft bruger disse oplysninger til at forbedre Win 10 og komme med nye opdateringer. Det lyder alt sammen meget godt, men Microsoft siger igen at disse data kan gå til tredje part.

Telementry Services: Som ovenstående. Hosts og Services er en liste med domæne navne som Win 10 bruger til at sende data til og fra din computer. Ved at aktivere dette med Spybot blokere du simpelthen Windows 10 i at få adgang til disse servere og services. Herinde findes også sider som msn, skype og målrettet reklame services som Microsoft bruger for at vide mere om dig. Dette vil ikke ødelægge skype eller MSN for dig hvis du bruger dette. Tidligere skrev jeg at man skulle lade være med at bruge Edge. Edge kan nemlig i nogle tilfælde “ignorere” at vi nu blokere for adgangen. Så hvis en app eller et program bruger Edge til at sende oplysninger med så kan vi ikke stoppe det. Derfor anbefaler jeg dig at afinstallere Edge helt. Brug istedet Chrome eller Firefox som din browser.

Consumer Experince Improvement Program (CEIP) Group Policy / Scheduled Tasks: Bruger Microsoft til at indsamle data omkring din brug af MS Office. Word, Excel osv. De gør det for at forbedre din oplevelse med programmet og undersøge hvordan du bruger programmet. Er det nødvendigt, nej.

Application Impact Telementry (AIT): Samler igen data ind omkring hvordan du bruger Win 10 og Microsoft programmer. Lidt det samme som CEIP gør.

Steps Recorder: Er et program der kan optage hvilke ting du gør på computeren. Denne optagelse kan så sendes til Microsoft Support i tilfælde af du har problemer. De kan så gennemgå hvad du har gjort og hjælpe dig med at løse problemet. Jeg har aldrig brugt det, eller hørt om det før.

WiFi Sense (HotSpot Sharing): Kobler faktisk automatisk din PC på et åbent WiFi netværk. Bare det at det er et åbent netværk er farligt i sig selv, men at den gør det uden du måske lægger mærke til det er endnu værre. Selvom vi slår det fra lige om lidt så kan du stadig koble dig på WiFi. Computeren gør det bare ikke selv.

P2P Windows Updates: Som nok er den værste på listen. Det betyder af når du har downloaded en opdatering fra win 10. Så kan andre computere faktisk hente små bider fra din opdatering. På den måde sender og modtager alle computere opdateringer til hinanden. Det betyder hurtigere download hastigheder for os, men mindre server kraft fra Microsofts side. Det betyder så også at det er din internet forbindelse som skal bruges, hvilket da er tåbelig.

Herefter er det simpelthen så dejlig nemt bare at trykke på “Immunize” og så slukker vi for alt ovenstående.

spybot
“Cheedaaa!”

Under “Optional” må du selv bestemme hvilke ting du vil slukke for. Er der nogle ting som du bruger så lad dem stå. Ellers sluk for resten. Jeg har valgt at slukke for alt, undtagen det med Office pakkerne.

Det var det. Første skridt i kampen mod Microsoft. Umiddelbart vil du ikke kunne mærke nogen forskel på din computer. Men du har stoppet for data indsamlingen. Jeg er glad for Win 10, men jeg bryder mig ikke om at Windows 10 overvåger mig. Især når man ikke rigtig har en chance for at deaktivere alt på engang, eller får noget at vide om det. Jeg håber du kunne bruge guiden til noget. Husk at del siden med dine venner og familie som bør vide og se det her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *